Groot server onderhoud WEB servers v.a. 28 december

Op 28 december 2022 gaan een grote upgrade uitvoeren op de SNM-server. De server wordt dan bijgewerkt naar een nieuw besturingssysteem. In deze blog lees je de impact van die upgrade en wat het voor je betekent. Deze update wordt vanuit veiligheidsoverwegingen en snelheid verbeteringen vanuit het datacenter doorgevoerd en kunnen wij niet tegenhouden.

Wat is MySQL en waarom deze upgrade?
Als je een website bij ons host, is de kans groot dat aan die website ook een database gekoppeld is voor het bewaren van data. De software die we hiervoor gebruiken is MySQL. Zoals eigenlijk alles in de IT-wereld is ook de technologie van MySQL constant in 'beweging', en worden er nieuwe functies, veiligheidsverbeteringen en snelheidsverbeteringen toegevoegd. De nieuwste versie van MySQL is al een tijdje beschikbaar, en binnenkort gaat het datacenter alle hostingservers upgraden naar die nieuwe versie MySQL 8.

Wat is de impact van deze upgrade?
De verwachte impact van de upgrade is erg laag. Alle sites die we tot nu toe getest hebben, werken nagenoeg probleemloos op MySQL 8. Veel CMS'en zullen echter zal niet meer werken. Neem contact op met ons als u hinder ondervind van deze update.

De upgrade zal zo'n 15 tot 20 minuten in beslag nemen, waarbij MySQL ongeveer 5 tot 10 minuten offline is.

Wat moet ik doen?
Als jij een CMS hebt van Joomla! of een website van Wordpress neem dan contact met ons op. Deze systemen zijn inmiddels verouderd, achterhaald, niet meer veilig en zullen niet meer functioneren. Voor de upgrade hoef je verder niets te doen. Als de upgrade klaar is, is het goed om even te checken of je website of applicatie goed functioneert. Mocht je tegen problemen aan lopen, laat het dan gerust weten.

E-mail server update
Ook gaan we een grote upgrade uitvoeren op de Mail SNM-server. De server waar MailSNM op draait, wordt dan bijgewerkt naar een nieuw besturingssysteem. In deze blog lees je de impact van die upgrade en wat het voor je betekent.

Wat merk ik van de upgrade?
We hebben het onderhoud ingepland tussen 28 december 2022 en 1 januari 2023. Tijdens de upgrade is de server tussen de 20 en 50 minuten offline, daarnaast kan tijdens het ingeplande onderhoudsmoment de server een aantal keer opnieuw opgestart worden. E-mail die tijdens het onderhoud naar je gestuurd wordt, wordt afgevangen door ons spamfilter en na het onderhoud alsnog opnieuw afgeleverd.

Waarom neemt het onderhoud zo veel tijd in beslag?
Bij de meeste upgrades wordt alleen de software en enkele componenten van het besturingssysteem op de server bijgewerkt. Dat proces gebeurt terwijl de server gewoon online is, waardoor je er geen last van hebt.

Deze upgrade is echter een stuk groter; we gaan het besturingssysteem zelf volledig upgraden. Een groot deel van de upgrade moeten doen terwijl de maildiensten offline zijn, om te voorkomen dat er e-mail verloren gaat of corrupt raakt.

Waarom is deze upgrade nodig?
Op dit moment gebruiken we CentOS 7 als besturingssysteem. Hoewel de securityondersteuning nog tot 2024 door gaat, wordt het besturingssysteem niet meer actief ontwikkeld. We stappen over naar AlmaLinux 8, zodat we goed voorbereid zijn op de toekomst.

Verandert er iets voor mij?
Er verandert niets aan de werking van de e-mail. Alles blijft werken zoals je gewend bent.

Indien het onderhoud langer duurt dan voorspeld, zullen we dit delen.
Heb je vragen of klachten over dit onderhoud neem dan contact met ons op via de volgende link : https://studionewmedia.nl/contact.html